Bindweefsel massage

Het bindweefsel bevindt zich tussen de spieren en de huid. Bindweefsel beschermt de organen en bepaalt hun vorm. Via het bindweefsel worden bloedvaten en zenuwen naar de organen geleid. Massage van het bindweefsel zorgt ervoor dat ook de klieren, organen en andere lichaamsdelen gestimuleerd worden. Blokkades kunnen hierdoor verdwijnen.

 

Hoe werkt het?

Elk inwendige orgaan en ander deel van het lichaam staat in verbinding met een zijn eigen bindweefsel. Voor de fysiotherapeut is de huid van de rug vaak het startpunt voor het beïnvloeden van de organen of gewrichten  via het bindweefsel. In het bindweefsel zit bijvoorbeeld de zenuw die de maag aanstuurt. Wanneer u maagklachten heeft, is dat op deze plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden. Zo heeft elk orgaan, maar ook gewricht of lichaamsdeel,  een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan of gewricht verminderen.

 

De behandeling:

Bindweefselmassage kent verschillende vormen. Een veelgebruikte techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn.  Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert het onderliggend bindweefsel waardoor de zogenaamde bindweefsel verklevingen minder worden. Doordat ook de zenuwuiteinden omringt worden door bindweefsel krijgen ook deze een prikkel door de massage. Deze prikkel heeft niet alleen resultaat op de zenuw zelf maar werkt ook door op andere delen van het lichaam. Birgitta de Gruyter is bij ons gespecialiseerd hierin.

 

Wanneer kan bindweefselmassage helpen?

Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en doorbloedingsstoornissen. Maar ook bij hardnekkige klachten, die maar niet overgaan, kan het losmaken van het bindweefsel de doorbloeding verbeteren, waardoor het  zelfherstellende vermogen van het lichaam weer kan plaats vinden. Denk aan Südeckse dystrofie (CRPS) of andere chronische pijnklachten.