Dry Needling

Dry Needling ( verder DN) is een vrij recente methode die is ontwikkeld in Canada.

Daar ontdekten ze bij chronische pijnpatiënten, dat het erg effectief is om zogenaamde Triggerpoints rondom het pijngebied lokaal te injecteren met een pijnstillende vloeistof. Het effect verdween echter meestal voor een groot deel zodra de pijnstiller was uitgewerkt. Door verder te onderzoeken wat er nou precies gebeurde ontdekte men wonderlijk genoeg, dat het niet de pijnstillende werking van de injectievloeistof, maar het effect van de naald zelf was, die verantwoordelijk was voor het pijnstillende en ontspannende effect. Er wordt bij DN met een acupunctuurnaald geprikt zonder een vloeistof in te spuiten. Vandaar de naam Dry=droog Needling=prikken.

 

DN is geen acupunctuur! Acupunctuur behandelt energiesystemen/banen in het lichaam. DN behandelt Myofasciale Triggerpoints, in spieren gelegen pijnpunten, verder MTP genoemd. Peter Nuyten, Inge Kaatee, Floris Koopman en Daan Koning zijn gespecialiseerd in deze methode van behandelen.

 

Een MTP is een plek in een spier die lokaal drukpijnlijk is en vaak pijn op afstand kan veroorzaken. Bijvoorbeeld, een MTP in het nek/schoudergebied kan hoofdpijn veroorzaken of een MTP in de lage rug kan uitstralende pijn veroorzaken in het been.

Een MTP ontstaat in een spier, die overbelast wordt of is geweest, bijvoorbeeld door een verkeerde of pijnontwijkende houding, stress, verkeerd of te weinig bewegen of een trauma. Ook ontstaan MTP ’s vaak bij wervelkolom problemen. In de spier ontstaan dan verkrampte strengetjes, die door de therapeut voelbaar zijn. In deze strengen ontwikkelen zich MTP ‘s, waarschijnlijk door ophoping van afvalstoffen, die zich dan als een soort lokale pijngenerator gaan gedragen. De therapeut kan door op deze MTP ’s te drukken, de voor de patiënt bekende pijn opwekken en zo een diagnose stellen.

MTP ’s veroorzaken dus pijn lokaal en op afstand, maar zorgen er ook voor dat de spier sneller vermoeid raakt, minder kracht kan leveren en voor bewegingsbeperkingen zorgt. Verder kunnen er afhankelijk van het MTP tintelingen, hoofdpijn en duizeligheid optreden.

 

Na het onderzoek en uitleg over de behandeling worden de MTP ’s behandeld, door ze aan te prikken. Doorgaans is het prikken nauwelijks voelbaar. Wat u wel voelt als het MTP geraakt wordt, is een korte aanspanning van de spier. Dit is soms onaangenaam, maar wel nodig om het goede effect te behalen. Door met de naald te zoeken probeert de therapeut zoveel mogelijk pijnpunten uit de spier te halen.

Hoewel patiënten tijdens de behandeling erg verschillend reageren is het effect vaak erg goed.

De spier is direct voelbaar ontspannen en minder pijnlijk. Wel treedt door het loslaten van de afvalstoffen, die zich in de spier hadden opgehoopt, vaak vrij snel een beurse stijfheid op, die binnen uren tot dagen weer verdwijnt.

 

Dry Needling is een zeer effectief onderdeel in de behandeling bij pijnklachten zoals hoofdpijn, uitstralende bil- en beenpijn, kuit- en achillespeesklachten, schouderklachten, tenniselleboog, kaakklachten en eigenlijk alle klachten rondom gewrichten en spieren, die een acuut of langdurig karakter hebben. Dry Needling is geen losstaande therapie, maar een modern en effectief middel om snel goede voorwaarden te scheppen voor herstel en pijnvrij bewegen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld sneller en beter door de goede oefeningen te doen, tot een volledig functieherstel komen.